Miserie… en soms ‘n lachertje # Histoires & rigolons un peu # News Tidbits

BLOG & NEWS COLLECTION – SCROLL DOWN FOR BITS IN ENGLISH ** FR VOIR UN PEU PARTOUT

TITELS                  TITRES                       TITLES

Nl-alert.nl opgestart in het herdenkingsjaar van de grote Watersnood

Brochure Assuralia Brand/Feu; MUST read!

Weerberichten en analyse websites rond een Kletsnatte Kerst / Les sites météo à Noel – à traduire)/ EU Weather sites at Xmas (not translated yet)

Na het grote FloodRisk congress. Compte rendu en NL du grand congrès thématique Floodrisk – révélateur! what happened at the major FloodRisk conference nov. ’12? Some revelations. (not translated yet)

Geef voor Kerst eens een gelzak of wateralarm cadeau ;-) ) Du Gel pour Noel? Genoeg nutteloze cadeaukes onder de Kerstboom? Geef eens iets nuttigs aan overstroombare vrienden… Y en a marre des cadeaux inutiles, Donnez des sacs de gel ou des decibels a vos voisins ;-) )

Moeilijke Markt…

Een paar dramatische verhalen, en een leuke blog.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe wordt er getest? Comment on teste…  VIDEO

http://www.guardian.co.uk/environment/video/2010/feb/04/flood-defence

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15.000 krokodillen ontsnapt in Zuid-Afrika

Een ‘crocodile farm’ in Zuid-Afrika heeft z’n poorten moeten openzetten tijdens zware overstromingen deze week. Daardoor konden 15.000 krokodillen ontsnappen. Ongeveer de helft van de dieren is al teruggevonden, in en rond de Limpoporivier. (Bron GvA 25-01-2013) *** Inondation en Afrique du Sud: on a du lâcher 15.000 crocodiles ;-) *** Flood in South Africa. some 15.000 cros had to be released near the Limpopo. NICE! (courtesy of Onslow ;-) ))

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

John Alexander • I agree we have a flooding problem in the UK and many other countries in the world and I am confident we can’t wait another three years to find out what extra governance we need. What we need right now are for our local politicians to stop promising action and start delivering it right away.

Thanks John!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nl-alert.nl opgestart in het herdenkingsjaar van de grote Watersnood

KNAP! Op 4 februari (en later nog in mei en november) gaat in heel Nederland een eerste test door van een nieuw alarmsysteem per sms – samen met de sirenes. Het systeem werd al half december een keer toegepast bij een zware brand en de nieuwe technologie lukt nu al bij ongeveer de helft van de gsm’s/mobieltjes. Een en ander hangt af van de provider en een pak instellingen die je op de GSM zelf moet invoeren. Voor oudere modellen is het niet evident.

http://www.nederlandveilig.nl/nl-alert

“Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. …  werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.”

Vanochtend nog gehoord op het Nederlandse Max TV, van een militair die ooit een gezin van zolder haalde: “Ik kwam het dakraam ingezwommen’. Het deed me denken aan dat dramatisch verhaal van een buurvrouw van de Zenne, die in nov. 10 de 5 m afstand van haar huisdeur naar de tuinpoort moest zwemmen, in anderhalve meter woest kolkend water, terwijl chemicaliën van een nabije electrocabine sissend op het water dreven. Een wonder dat er toen geen doden vielen!

En de nieuwe elektrische kast? De ventilatieopeningen zitten nog steeds op amper een dertigtal cm van de grond. Zoals de lokale burgemeester in het gemeenteblad net zei: ‘Ik wens dat de Zenne in zijn bedding blijft’. Tja… Het grote lokale bassin is nog lang niet klaar, dus we laten hem ‘wensen’.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handig en bijzonder interessant: een  recente brochure over de brandverzekering. Een uitgave van Assuralia (de overkoepeling van de verzekeraars), met ook allerlei weetjes over de gedekte waterschade door insijpeling, overstroming, natuurrampen. Het geeft ook wat info voor de KMO en belicht de mogelijke verschillen tussen de verzekeraars onderling, en dat is nogal wat. Een degelijke analyse van uw papieren kan u nare verrassingen besparen rond NIET automatisch verzekerde inboedel – denk aan het nieuwe tuinhuisje, of aan uw wagen in de garage… of bedrijven die helemaal niet meer gedekt zijn als de waarde van hun stock verhoogt boven een bepaald plafond. *** Très pratique et extrêmement intéressant: une brochure qui détaille ce que stipule l’assurance “feu”. Une édition de la ‘coupole des assureurs’ Assuralia, entre autres sur les dégats par l’eau & des inondations. Ceci inclut qq infos pour la PME, et donne des exemples sur des différences possibles entre les  différents assureurs – c’est révélateur! Une belle analyse de vos papiers vous sauvegardera de surprises désagréables sur ce qui n’est PAS automatiquement assuré  – genre nouvel abri de jardin, votre voiture dans le garage, ou encore: un augmentation du stock de votre entreprise qui fait que vous n’êtes plus assuré comme avant…

Brochure Assuralia Nederlands & Français

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Net binnen: een van de simulatoren voor het zeeniveau. Zet het ook eens op amper één meter, kijk naar Nederland en huiver // Un des simulateurs du niveau de la mer. Mettez-le aussi sur un mètre, et regardez les Pays Bas… un drame // try out + one meter too, and look at Holland and parts of London

http://flood.firetree.net/?ll=51.0759%2c4.1748&z=8

21.12.12 – 29.12.12 Ik volg de tien dagen voor en na Kerst met argusogen de weerberichten. Een dozijn regenvlagen (ik ben bijna de tel kwijt) volgen elkaar netjes op in evenveel dagen, zodat de grond echt oververzadigd is. Ik vergelijk constant enkele ‘overstromingsgerichte’ websites. In Groot Brittannië waren er weer 300 ‘amber’ (oranje) waarschuwingen en vroege verwittigingen (Early Warning) voor overstromingen: “wees voorbereid”. En het loopt er weer effectief overal onder, van Schotland tot Wales. Een auto stond tot aan zijn dak (!) in het nat, gelukkig hebben ze vader en dochter  op tijd uit de doodskist kunnen halen, net als een man in Stevenage. Heel het dorpje Wallington werd  geëvacueerd.

Dit staat er bij: 32% of flood-related deaths are by drowning in a vehicle #ThinkDontSink: Een derde van de  overstromingsdoden verdrinken in een wagen, en dat is ook in België zo. Die ThinkDontSink (een Tweet?) moet ik eens uitpluizen!

Nu terug naar mijn overzicht. De Britse grond was doorweekt, het had een paar dagen gewoon flink geregend. Dat was bij ons ook zo, en ik zag gisteren de Zenne weeral flink stijgen. Het Britse BBC weerbericht toont opeenvolgende regenstroken die onze richting op komen, en flink wat wind. En overmorgen staat ons qua regenval nog wat te wachten! Toch staat op meteo.be geen enkele waarschuwing, noch voor vrijdag noch voor zaterdag. Alles is rustig in Belgenland. Raar. Het lijkt wel of Belgie en de UK op een andere planeet liggen, en geen 34 km van elkaar af. Ik wacht af.

Het is op al die ‘grenzeloze’ kaarten gelukkig makkelijk te zien waar het piepkleine België ligt: men ziet overal duidelijk de grote monding van de Schelde, een prima houvast.

Ook vrijdag zie ik op de Europese buienradar en op de BBC wat voor golven van neerslag ons te wachten staan vanuit het zuiden én vanuit het Westen, met heel wat ‘groene’ plekjes: redelijk wat regen dus. In Engeland spreekt men van storm – ‘gale force’ en dit weekend plaatselijk neerslag van 30, 40 en plaatselijk zelfs 50 milliliter, dat is enorm. Op de middag voorspelt men er voor zaterdag plaatselijk 60 tot 80 mil, een enorme wolkenpartij komt ook onze kant op. Op meteo.be blijft alles mooi pastoraal groen met rustige wolkjes waar vier druppels uit komen. Op dat ogenblik ook geen enkele waarschuwing op de Europese website meteo.eu. Of misschien schiet het alarmsysteem pas echt in gang als het al bijna overstroomd is? Pas laat in de vrijdagnamiddag komen er wat gele waarschuwingen met drie zwarte druppels, een duidelijk symbool – dat echter niet staat bij de legenda voor ‘regen’. En het is ook zo dat het aantal milliliter niet alles zegt: valt de bui op een door en door natte en verzadigde ondergrond, met alle beekjes en grachten al propvol, dan maakt dat een enorm verschil.

Op http://floods.jrc.ec.europa.eu/ongoing-floods van de Europese Commissie vind ik wel een ontnuchterende kaart: het algemene overstromingsrisico in onze landen. ‘Bangelijk’. Maar op de kaart van de actuele overstromingen is er in Engeland geen vuiltje aan de lucht. Eergisteren en gisteren niet, vandaag niet, terwijl de beelden van overstromingen op het Britse nieuws er al dagenlang niet om liegen. De kaart op de site geeft wel een massa alarmerende rode bollen, het lijkt alsof half Europa in brand staat. Even doorklikken, dan blijkt dat al de rode stippen gewoon betekenen dat er geen gegevens beschikbaar zijn voor die bepaalde meetpunten – en dat is bijna elke dag massaal het geval. Het Engelse nieuws meldt dat in de rush van de Kerstvakantie een hele reeks treinen (oa die naar de grote luchthavens!) niet rijden vanwege overstromingsschade, er staan blijkbaar hele delen van het land blank. Op de Europese websites: nada, alsof Groot Brittannië geen lid van de Europese Unie is ;-) . Op meteoalarm.eu is ineens heel Italie spierwit – of is dat land helemaal ondergelopen? Een paar dagen later vallen de lokale waarschuwingen voor heel Frankrijk ineens weg. En terwijl een zware regenzone België overtrekt  zijn we op het plan geel ingekleurd, omdat er tot 30 mm per m² zal vallen, in een ander kadertje waarschuwt men lokaal zelfs voor 50 liter. De grens heeft blijkbaar een magische invloed op de neerslag, aangezien heel Nederland als bij mirakel veilig ‘groen’ en dus redelijk droog  blijft. Is alle regen er dan in Essen of in Wuustwezel uit gevallen? Net zoals de buien vanuit ‘oranje’ (=gevaarlijk weer) Duitsland blijkbaar prompt in Aken stoppen. Bizar.

Pas laat de vrijdag komen de waarschuwingen in de Benelux goed op gang…

Ondertussen blijkt dat de  rukvinden van  26 december volgens meteo.be van 16 u tot 1 uur ‘s nachts gaan duren, terwijl ze van 17 tot 19 u de volgende dag duren op het verder niet erg officieel uitziende (commercieel gerichte?) meteo-info.be.

Er bestaat grote officiële Europese ‘overstromingssites’. Commissies, projecten, directieven, vacatures, klimaatverandering, statements, intenties… in alle talen. Pagina’s en pagina’s vol info. Ik heb ze allemaal doorgenomen. Eind 2012 geen enkele paragraaf  te vinden over basispreventie: hoe zelf of samen met de gemeente een gebouw of wijk te beschermen.

Om de verschillende echt nuttige sites te vinden is soms een heus monnikenwerk, als men niet de exacte zoektermen kent valt er zelfs met Google en Yahoo niet door te komen. Het zijn vaak sites van vaklui voor vaklui, en ze staan vaak boordevol onbegrijpelijk jargon, zelfs de grafieken zijn soms moeilijk te doorgronden.

Het lijkt allemaal een detail, maar het zijn juist deze sites waar de zoekende burger zich toe wendt (of wordt doorverwezen) op zoek naar info... en amper iets vindt. Spijtig!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tom Lassing begint vandaag (21 12 12 oftewel “DoomsDay”) zijn financiële nieuwsbrief met de laconieke zin: “Geniet van elke dag alsof het de laatste is.” Grapjas!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15.12.12 Ik schreef al elders dat het voor de KMO erg, erg moeilijk is om in deze markt zaken te doen. Preventie is niet ‘cool’ of populair. Voor alle duidelijkheid, er zijn op dit ogenblik amper drie Belgische bedrijven die de moed hadden te investeren in gelzakken – en een Engels bedrijf heeft ook interesse om naar hier af te zakken. Maar het vraagt te veel moeite, weinig gemeenten tonen animo om aan te kopen als men bijvoorbeeld al investeerde in een peperdure vulmachine voor zandzakken. Ontmoedigend.

Toch blijft de gelzak een ONONTKOOMBAAR extra hulpmiddel, dat iedereen ter beschikking zou moeten hebben. Ook de niet overstroomden! Waarom, dat leest u in het gratis hoofdstuk “Zand” van het E book Droge Voeten of Natte Voeten. Zeg maar dat Anne het gezegd heeft…en als het dan weer overstroomt, zal de burger er helaas geen meer vinden want men kan van een bedrijf moeilijk vragen om enorme voorraden aan te houden waar ze dan de kost niet mee verdienen. Aan het nut van het product zal het niet liggen…

(uit een persbericht) “4. Zandzakjesmachine: om woningen te bescherming bij overstromingen of dijkbreuken gebruikt de Civiele Bescherming zandzakjes. Op 21 juli kan het publiek tijdens de demonstratie van de
zandzakmachine zelf zien hoe deze milieuvriendelijke jutezakken worden gevuld. Eén machine vult 180 zandzakjes per uur.” 180 zakjes???? daar loopt men niet ver mee.

*** J’écris ailleurs que c’est trop difficile pour les PME locales d’agir dans ce marché lourd et inerte de la prévention inondation. A peine trois firmes Belges ont par ex. osés investir dans des sacs de gel. Difficile de remuer les interessés!

Décourageant. Pourtant les sacs de gel sont  INCONTOURNABLES comme petite aide supplémentaire – il n’y a pas que moi qui le dit, je suis en la bonne compagnie de moultes experts internationaux. Vous lisez pourquoi dans le chapitre gratuit sur le Sable du Livre-E Pieds Secs ou Pieds Trempés). A la première petite inondation par les champs ou par les égouts, on risque de ne plus en trouver…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kom net terug van de grote FloodRisk 2012 Conferentie in Rotterdam. 500 toppers op het domein, tientallen speeches, workshops en commissies. Relatief veel Vlaamse mensen, o.a. van de Vlaamse Milieu Maatschappij, en ook ‘onze’ mensen van het bedrijf BFDS (de Femont Brothers) hadden er een stand met hun vaak interessante producten zoals de Self Closing barrier.

Maar het brede plaatje was duidelijk: bijzonder veel middelen qua tijd en fondsen gaan naar research (en daarbij worden helaas ook af en toe enkele open deuren ingetrapt) over de allerhoogste niveaus van de ‘meerlagenveiligheid’ – dijken, bassins, waterkeringen. Maar wat de basispreventie betreft op het niveau van gebouwen of  domeinen moet men echt met de loep gaan zoeken. Dus de veelbezongen Europese’ meerlagenveiligheid’ lijkt op een boom met een topzware kruin,  met amper wortels in de grond.

Wat me bijvoorbeeld opviel: blijkbaar bestonden er geen degelijke studies over de invloed van begroeiing (grassoorten, alfalfa klaver) op de erosie van hellingen. Toch enorm belangrijk voor dijken en erosie van holle wegen! Hoewel de overstromingen exponentieel stijgen sinds 1980 – wordt daar nu pas in Amerika en Europa weer aan gewerkt. Ook niet veel degelijks gehoord over de rol van ‘informeel versus formeel leiderschap’, toch o zo belangrijk in crisis. Terwijl dat onderzoek toch al lang bestaat.

Dit is allemaal des te belangrijker aangezien men ondertussen weet dat een flink stuk van de overstromingen niet meer van de rivieren of de zee komt, maar van riolen, velden, onweer, hogere straten… In sommige Engelse dorpen is dat al bijna drie op de vier keer! En men kan toch moeilijk van de staat verlangen dat die elk apart huis gaat vrijwaren. Ik was overigens echt geschokt door enkele filmpjes uit Frankrijk, Italië, Oost Europa… mensen mensen toch. Razende vloedgolven… In vergelijking daarmee lijktonze catastrofale overstromingsmaand november 2010 een lieflijk kabbelend overstrominkje.

Inspirerend voor de AquaPrevent-campagne waren zeker twee speeches. Die van de Nederlandse ambassadeur in Thailand Joan A. Boer, die met een privéschenking van een donateur (een fractie van de middelen van een gemiddelde Europese commissie!) in no time een heus landelijk crisiscentrum uit de grond stampte. Hij was overigens meteen geïnteresseerd in een practisch gericht en vlot leesbaar E-book over overstromingspreventie. We houden hem op de hoogte over ons NatteVoeten boek!

De andere was Graeme Milligan uit het in 2011 zwaar overstroomde Australische Queensland die uit de doeken deed hoe snel en doortastend te werken. Met echt strakke tijdlimieten dus, “no nonsense en no red tape” (bureaucratische regels). In amper drie  maanden een informatieve website voor de burgers opzetten, in een recordtempo van negen maanden overstromingskaarten uitwerken (voor een enorme regio en te vertrekken van nul!)  – door massale grondboringen  en zo te kijken wanneer het er ooit was overstroomd. Daardoor bleek overigens dat eigenlijk heel Queensland wel overstroombaar is, dus die techniek zou ook bij ons voor verrassingen kunnen zorgen, want we hebben blijkbaar een kort geheugen. Ter vergelijking – in Europa gebeurt de cartografie via een meerjarenplan dat loopt van… 2007 tot 2013 – en met enkel indicaties voor waterlopen en de zee, dus niet van de vele andere overstromingsfactoren. Queensland’s 9 maanden zijn zelfs flink korter dan de termijn die hier nodig is om de drie belangrijkste officiële Vlaamse websites rond overtromingen te laten versmelten.

Milligans Queensland Reconstruction Authority heeft o.a. in één jaar tijd een heel verzopen dorp verzet naar hogerop in de heuvels…  Bij ons duurt het vaak  langer om één nat huis degelijk te drogen. Bijzonder was ook zijn opzet om voor de renovatie de burger/bouwheer concreet met de degelijke vakman te linken – bij ons wordt die rol vooral waargenomen door de verzekeraars.

Twee inspirerende verhalen over daadkracht en creativiteit, teamwork en echt politiek leiderschap.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(From a conversation on a professional platform “Innovation in crisis”)

Indeed Maurice, that was said often at the Flood Resilience congress: here we are again at the paradigm shift; Because HOW to teach / motivate : support the ad hoc decision makers (often mayors etc) who often have to act too quick in unexpected circumstances? How to give them the simple tools, the real efficient communication (knowing often electricity falls out) to act wisely, to prioritize, to delegate to the right persons. Heavy local flooding winter 2010 showed me how improvised it all was sometimes (firebrigade running off with my major as they where flooded themselves in the nearby town ;-) ) We were *lucky* that time that it was a Saturday morning when municipality offices where open AND *lucky* they had just had a crisis training so a o address lists of local companies where up to date, so they could call those for material, one offered fishing boots as the  village had none (!) and even a crane, as a local farmers winter stock hay ballots floated away, bumping into garage doors and then blocking the local bridge. Difficult to foresee that hey. Anne AquaPrevent.info

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NEWS Italië: nov 12 anderhalve meter water in Venetië (ongezien). Hun waterwering is pas klaar in ’16. Maar ze spreken daar al zo lang over! Minstens 3 doden in Toscanië, heel dorp weggevaagd.  / A Venise: 1m 50 m. inoui. Leur défence sera prête en.. 16. Mais ils en parlent déjà depuis si longtemps… au moins  3 morts dans un village de Toscane détruit.

14 november:

Tom Lassing schreef in zijn gratis en  graag gelezen dagelijkse nieuwsbrief Beursbox het volgende: (insertion dans revue internet financière de Hollande, ce 14 novembre, anniversaire des inondations).

“14 november is de tweede verjaardag van de ernstigste overstromingen die België sinds lang kende. Met het klimaat (sinds 1980 internationaal +420% internationale overstromingen en Flash Floods), de asfaltering, het gebrek aan onderhoud van waterwegen en sluizen en heviger onweren is er weinig kans dat het er op gaat beteren. Veel beloofde infrastructuurwerken zijn deze winter nog niet af.
Aangezien er in heel Europa (behalve bij de Britten die zowat om de twee weken onderlopen) amper iets bestaat over praktische preventie op het basisniveau, heeft Anne Tilmont een informatieve website opgezet. Er komt ook een elektronisch boek mét degelijke checklists, gids, en voordrachten.”

Tom heeft het niet enkel over financiën en welvaart (en hij staat er erg vroeg voor op om ons de dagelijkse ochtendportie info te serveren) , maar geeft ook een vaak verhelderende en ietsje rebelse blik op onze wereld. http://www.beursbox.nl/  Warm aanbevolen voor wie verder wil kijken dan zijn neus lang is. ….

======================================

En nog op de 14de kwam dit binnen. Daar wordt een mens  stil van… En wij maar zeuren bij 20 cm water. Aan de andere kant,  veel huizen zijn daar blijkbaar van karton gemaakt?  (met dank aan Stefaan van Brugge)

Sandy… a devenir très très silencieux. Qui se plaindra encore pour 20 cm de flotte dans son salon? Et honnêtement, certaines maisons sont faits en carton ou quoi?

Sandy kwam even langs

  Er bestaat beter dan zo’n plankje! Il ya  quand même mieux qu’une petite planche…

======================================

Miserie… en toch ook een lachertje…

Kan u zich dat voorstellen?

Dat u van de voordeur naar de tuinpoort, vijf meter verderop, moet zwemmen? Tegen de stroom in.
In het pikdonker?
Dat het water wit ziet van het bijtend zuur, afkomstig van de sissende, vonken schietende elektrische kast verderop in de straat. Dat het water van de rivier komt, maar ook van de overliggende boerderij, een stroom nat en modder die OVER een muur van bijna 4 meter hoog kwam gestroomd, als een waterval. De Boer zelf was niet thuis, maar achter die muur trachtten de oude boer Minne en zijn dochter met man en macht de 2 ezeltjes en de kalfjes hogerop te brengen.

Het is ze gelukt… anders waren ze allen verzopen, zoals het vergeten katje van Alena in de manège. Maar de wintervoorraad hooi waren ze kwijt, de balen dreven zwalpend rond, sommige beukten een overliggende garagepoort compleet in de vernieling en botsten daarna tegen de brug in het centrum aan, die ze volledig verstopten. Er kwam een kraan aan te pas om ze uit het water te vissen.

Dit is het verhaal van Christiane. Van Boer Minne. Maar twéé van honderden dramatische verhalen van de natte novembermaand 2010, toen heel het land geteisterd was door overstromingen. Er was ook het verhaal van Anne met haar losgeslagen reuze mazouttank, of van een verderop gelegen buurvrouw die alles in haar eentje moest klaren. Van zovelen die achteraf nog bijzonder zware extra kosten hadden, ondanks een degelijke verzekering. Terwijl anderen zich mooi hebben verrijkt, op kosten van diezelfde soort verzekering.

Dappere mannen en vrouwen, die vaak nu nog, na twee jaar, getekend zijn door die éne verschrikkelijke nacht.

En zo zijn er nog velen in dit landje…

Er mag ook al eens gelachen worden…

De superleuke blog van de Nederlandse Céleste:

http://keekik.blogspot.be/2008_08_01_archive.html  -  Foto van de salamander Japie incluis
“Ron is de woningbouw gaan bellen. Daar zat een meneer op kantoor die zei… ja is grondwater, kunnen we niets aan doen, u kunt het opruimen met een dweiltje en een emmertje. Hij mailde dat door en ik werd even heel boos. 15 cm rottend water in mijn kelder en dat moest even met een emmertje en een dweiltje?
(…) Een half uurtje later ging de telefoon. Habeko hoofdkantoor : We hebben uw mailtje gehad mevrouw, is het goed dat we binnen een uurtje de opzichter even langssturen. Ik heb gevraagd of hij zijn laarzen mee wilde nemen.
Een half uur later gaat de bel. Ik doe open en daar staat de opzichter die zich voorstelt met de onsterfelijke woorden : ‘Flora en Fauna beheer, u had een nieuwe leefgroep?’
Ik wijs hem de kelder, en hij kijkt en vraagt of ik wel eens aan het houden van Koi Karpers had gedacht…”

 

*** LE FRANCAIS SUIVRA BIENTOT !

Comments are closed.